Ontwikkeling van richtlijnen

Richtlijnontwikkeling draagt bij aan verbetering van de kwaliteit van het arbeidsgezondheidskundig handelen. Het doel hiervan is beroepsziekten, werkgebonden aandoeningen en onnodig ziekteverzuim te voorkómen en reïntegratie van zieke werknemers, wellicht op een aangepaste manier, te bevorderen. 
Dat is niet alleen van belang voor de werknemer zelf. Ook de werkgever is erbij gebaat: risico’s door het werk worden verminderd en de uitgevallen werknemer is, op een verantwoorde manier, eerder beschikbaar. Voor de Arbodienst betekent kwalitatief goed werk van de bedrijfsarts: tevreden klanten. En ook maatschappelijk gezien is die kwaliteit belangrijk: werknemers kunnen langer gezond blijven werken en als werknemers met een verminderde belastbaarheid langer aan het werk kunnen blijven, nemen ziekteverzuim en WAO-instroom af.

Er zijn inmiddels zes NVAB-richtlijnen ontwikkeld en geautoriseerd:

  • Lage Rugklachten

  • Psychische klachten

  • Oogonderzoek en Beeldschermwerk 

  • Indicatiestelling Sociale Werkplaatsen 

  • Klachten aan arm, schouder of nek 

  • Astma en COPD
     

Projectdoelstellingen

  1. Ontwikkelen (en waar nodig actualiseren) van evidence-based richtlijnen voor het handelen van de bedrijfsarts.

  2. Inbrengen van bedrijfsgezondheidskundige expertise in de richtlijnontwikkeling van andere (para)medische professionals.

  3. Deelnemen aan multidisciplinaire richtlijnontwikkeling, met name met CBO en NHG, rond thema’s die op het gebied van arbeid en gezondheid relevant zijn.

 

Doelgroepen
Bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, curatief werkzame artsen en (para) medische professionals op het gebied van arbeid en gezondheid

Looptijd
Januari 2004 – december 2006

Aanpak

  1. Voortzetten van ontwikkeling richtlijn Handelen van de bedrijfsarts bij werknemers met contacteczeem

  2. Starten ontwikkeling richtlijn Handelen van de bedrijfsarts bij reïntegratie/revalidatie van werknemers met ischemische hartaandoeningen

  3. Herziening richtlijn Handelen van de bedrijfsarts bij werknemers met psychische klachten

  4. Keuze van nieuwe onderwerpen voor richtlijnontwikkeling.

  5. Opstellen van plan en uitwerking procedures voor actualisering bestaande NVAB richtlijnen.

  6. Haalbaarheidsonderzoek, inclusief literatuuronderzoek, voor de ontwikkeling van een richtlijn preventie psychische klachten (in samenwerking met CBO en STECR)

  7. Onderzoeken van mogelijkheden om inbreng van werknemers/patiënten-perspectief in richtlijnontwikkelingsproces te benutten (samenwerking met CBO, BPvW, NCPF en vakbeweging)

  8. Samenwerking met richtlijnontwikkeling door huisartsen continueren en uitbreiden

  9. Inbreng in richtlijnontwikkeling van CBO ('ketenzorg')
     

Betrokkenen en projectorganisatie
Dr. C. (Carel) Hulshof is coördinator van het richtlijnenbeleid. De Stuurgroep Richtlijnontwikkeling van de NVAB geeft opdracht en ziet toe op het uitgevoerde beleid.

Downloaden
Kijk in het menu-item Richtlijnen en Leidraden om de NVAB-Richtlijnen te downloaden.