NVAB: advies aan bedrijfsartsen naar aanleiding van Zembla over Ciran

02 maart 2017

Afbeeldingsresultaat voor logo zemblaWoensdag 1 maart jl. was er een uitzending van televisieprogramma Zembla over Ciran. Daarin kwamen zowel inhoudelijke als financiële tekortkomingen aan bod. De NVAB onthoudt zich nu nog van een inhoudelijk oordeel en wacht het aangekondigde onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit af (NZa).

De NVAB adviseert bedrijfsartsen vooralsnog bij verwijzing naar een vestiging van Ciran de aanbevelingen uit de NVAB-leidraad ‘ Verwijzen door de bedrijfsarts’ te volgen:

  • Verwijzing door de bedrijfsarts vindt alleen plaats na overleg met en toestemming van de patiënt/werknemer.

  • De bedrijfsarts kijkt samen met de patiënt/werknemer naar de mogelijke behandelingen en interventies en ze besluiten vervolgens samen welke aanpak het beste is (patiëntgerichte zorg).
  • De bedrijfsarts verwijst op medisch inhoudelijke en sociaal geneeskundige gronden en alleen als de verwijzing een toegevoegde waarde heeft voor de kwaliteit van zorg.
  • De verwijzing vindt plaats naar een hulpverlener die de kwaliteit van zorg kan bieden die past bij de vraagstelling van de bedrijfsarts.
  • Informatie uitwisselen met behandelaars kan de bedrijfsarts alleen met gerichte toestemming van de patiënt/werknemer. Hierbij volgt de bedrijfsarts de regels van de Autoriteit Persoonsgegevens en de KNMG. De bedrijfsarts regelt bij de verwijzing de toestemming van de patiënt/werknemer, zodat de behandelaar de bevindingen kan terugkoppelen naar de verwijzende bedrijfsarts.
  • In het kader van nazorg bij een verwijzing evalueert de bedrijfsarts samen met de patiënt/werknemer het verloop en resultaat van de behandeling en het handelen van de hulpverlener naar wie de bedrijfsarts heeft verwezen.

Wanneer de resultaten van het onderzoek door de NZa bekend zijn, dan zal de NVAB bekijken of bovenstaand advies mogelijk nog aangepast moet worden.

Zie ook