Oratie prof. dr. Jako Burgers

26 juni 2017

Op 16 juni 2017 sprak dr. Jako Burgers  zijn oratie uit in de aula van de Universiteit Maastricht. Burgers betoogde dat richtlijnen nodig zijn om verantwoorde persoonsgerichte zorg in de praktijk te kunnen leveren. Aan de hand van casuïstiek uit de huisartsenpraktijk liet hij voorbeelden van persoonsgerichte zorg zien, waarbij richtlijnen weloverwogen worden gebruikt als hulpmiddel bij de gezamenlijke besluitvorming tussen arts en patiënt.

Kernboodschappen

  • Persoonsgerichte zorg vraagt om gerichte toepassing van beschikbare kennis met richtlijnen als leidraad.
  • Richtlijnen vormen een betrouwbare basis van de geneeskunde, mits samengesteld op basis van wetenschappelijke literatuur, breed gedragen professionele expertise en relevante patiëntervaringen.
  • Richtlijnen ondersteunen het proces van klinische besluitvorming door de beleidsopties en afwegingen expliciet te maken voor de arts én de patiënt.
  • Richtlijnen zijn er niet om blind opgevolgd te worden, maar om weloverwogen te gebruiken als hulpmiddel bij het leveren van persoonsgerichte zorg in de praktijk.

Na de oratie benadrukte NHG-bestuursvoorzitter Rob Dijkstra het belang van de NHG-leerstoel. “Voor het NHG is persoonsgerichte zorg een kernwaarde, naast generalisme en continuïteit. Evidence based medicine is daaraan toegevoegd; zoveel dat het accent leek te verschuiven naar het toepassen van richtlijnen in plaats van het begeleiden van de patiënt. Meer aandacht voor persoonsgerichte zorg kan de balans brengen in de spreekkamer die recht doet aan de huisartsgeneeskunde. Als wetenschappelijke vereniging willen we onderzoek hiernaar stimuleren door het instellen van de leerstoel in Maastricht. We hopen daarmee op verdieping én op een sterkere band met de academie.”

Bron: www.nhg.org