Stoptober: stimuleer tot 28 dagen niet roken

4 september 2018

Op 1 oktober start de landelijke campagne die mensen ondersteunt om 28 dagen niet te roken. Mensen kunnen zich individueel inschrijven, maar bedrijven kunnen ook meedoen. Samen stoppen vergroot de kans om het vol te houden met een factor 5! In 2016 deed de afdeling sociale geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam uitgebreid onderzoek naar de effectiviteit van Stoptober. Daaruit blijkt dat Stoptober werkt: de meeste deelnemers houden de stopmaand vol en ongeveer de helft rookt ook na drie maanden niet. 

Als bedrijfsarts kunt u vanuit uw medische expertise uw opdracht- of werkgever attent maken op de verschillende mogelijkheden die er zijn om werkenden te ondersteunen bij het stoppen met roken. Eén daarvan is deelnemen aan Stoptober.

Enkele cijfers: het is wetenschappelijk bewezen dat rokers jaarlijks 2,8 dagen meer ziekteverzuim hebben dan niet-rokers. Door de (extra) rookpauzes hebben rokers ook een verminderde arbeidsproductiviteit dan niet-rokers. En er is extra verzuim door rookgerelateerde chronische ziekten. Daarbij sterft de helft van de jaarlijkse 20.000 tabaksdoden voor de pensioengerechtigde leeftijd. Het is voor iedereen belangrijk om te stoppen met roken, zeker bij organisaties waarin de werkomgeving zelf al risico geeft op het ontwikkelen van een longaandoening. 

Mogelijkheden

Wanneer mensen meedoen aan Stoptober, krijgen zij een gratis magazine met tips en verhalen. De bijbehorende Stoptober App geeft tips voor lastige momenten, moedigt de stopper aan en je kunt chatten. Bedrijven kunnen in de app bijvoorbeeld een chatgroep aan kunnen maken voor deelnemende stoppers in de organisatie. Ook kunnen ze werknemers stimuleren met verschillende trainingsmogelijkheden, individueel of voor groepen, bekijk het trainingsaanbod. Dit kan worden aangevuld met posters, tijdschriften en bijvoorbeeld polsbandjes, kijk op promotiemateriaal bestellen. Er is ook een voorbeeldtekst en beeldmateriaal beschikbaar om intern te gebruiken, dit is gratis te downloaden.

Stoptober.tv

Nieuw dit jaar is Stoptober.tv. De eerste 5 dagen van Stoptober sluiten 50 rokers zich vrijwillig samen dag en nacht op in het Stoptoberhuis om de strijd aan te gaan met de sigaret. In het Stoptoberhuis worden de stoppers elke dag door deskundigen geholpen met stoppen. Ze kruijgen coaching, gaan elkaar sporten of bewegen en verschillende artiesten en sprekers zorgen voor de nodige afleiding). Via Stoptober.tv volg je via een live stream het wel en wee van de stoppers en is een verzameling video’s over stoppen met roken te zien. 

Starten met stoppen

Op vrijdag 7 september is de aftrap in het Vondelpark. Vanaf dan kunnen mensen zich aanmelden. Stoptober zelf start op 1 oktober.

Stoptober is een landelijk initiatief van het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en sport, de Hartstichting, het Longfonds en KWF Kankerbestrijding. Kijk voor meer informatie op www.stoptober.nl