Programma 8 juni 2017

DE BEDRIJFSARTS, KOMPAS NAAR DE TOEKOMST 

Thema dag 1: KOERS VERLEGGEN

Het programma in pdf                                                                                                 naar programma dag 2 (vrijdag 9 juni)

09:00 

Ontvangst met koffie en thee

Registreren bij de congresbalie

09.45 
Opening
door de dagvoorzitter
 
09.55 Inleiding BG-dagen 2017
Jan Willem Peeters, bedrijfsarts,
voorzitter Commissie NVAB Nascholing
10.05
Jurriaan Penders, bedrijfsarts, voorzitter NVAB
Toelichting: Het werkveld van de bedrijfsarts is in beweging. De bedrijfsarts houdt het kompas gericht op de toekomst: de duurzame inzetbaarheid en het behoud van gezondheid van de werkende. Tegelijk moet je de koers kunnen verleggen en horizon verbreden om in het golvende krachtenveld dat doel te kunnen bereiken. Jurriaan Penders gaat in op de huidige ontwikkelingen en actualiteiten in en rond het vakgebied.
10.15 Privacy in de dagelijkse praktijk van de bedrijfsarts (presentatie -nog - niet beschikbaar)
Mr. Wilbert Tomesen, vice-voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens, Den Haag
Toelichting: De Autoriteit Persoonsgegevens geeft een nadere toelichting op de Wet bescherming persoonsgegevens in relatie tot (de begeleiding van) zieke werknemers en de adviezen van de bedrijfsarts aan werkgevers en werknemers.
10.45 De KNMG-visie Arbeidsgerichte medische zorg
René Héman, voorzitter KNMG
De KNMG heeft afgelopen jaar haar visie op de arbeidsgerichte medische zorg verder ontwikkeld. René Héman, sinds dit voorjaar voorzitter van de KNMG, zal de KNMG-visie presenteren en toelichten.
11.15
Posterpresentaties over wetenschappelijk onderzoek
Onderzoekers van diverse onderzoeksinstituten

De abstracts, die de basis vormen voor de posterpresentaties, zijn gebundeld in dit Book of Abstracts

 
11.15 Pauze, koffie/thee, informatiemarkt  
11.45 Tekort bedrijfsartsen: wie is er aan zet? (presentatie - nog - niet beschikbaar)
Drs. Marcel van Gastel, consultant, Algemene Bestuursdienst Topconsult, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Den Haag
Toelichting: In opdracht van de minister van SZW is een advies opgesteld over het aanpakken van het (dreigend) tekort aan bedrijfsartsen. In de presentatie ga ik in op de problemen die een oplossing in de weg staan en het advies aan de sector en de minister van SZW.
Take-home message(s): De sector moet zelf verantwoordelijkheid nemen!
12.10 Bedrijfsartsworden.nl, de schoonheid van het vak
Namens de 10 ambassadeurs: Lianne Schouten, Karin van Dorp, Erik-Jan Wijhe, Geert van Nispen, Leonie Mooyman, Madelijn de Kleine, Stefan van Vuuren en Femke van Leeuwen, allen bedrijfsarts, bedrijfsartsworden.nl, diverse arbodiensten en René Ravestein, campagne-leider, interviewer, Ravestein & Zwart, Nijmegen
Toelichting: Projectleider van de campagne bedrijfsartsworden.nl René Ravestein interviewt de 10 ambassadeurs. Hoe kijken zij aan tegen hun vak? Hoe hebben zij hun werk gepromoot? En hoe nu verder?
Take-home message(s): Met de campagne bedrijfsartsworden.hetbeterewerk hebben 10 bedrijfsartsen (in opleiding) het vak gepromoot. We dagen alle bedrijfsartsen uit om ook een trotse ambassadeur te worden!
 
 
12.30 Afsluiting ochtend
door de dagvoorzitter
 
12.35
Lunch, informatiemarkt en posterpresentaties
De abstracts, die de basis vormen voor de posterpresentaties door de uitvoerders van wetenschappelijk onderzoek, zijn gebundeld in dit Book of Abstracts
 
MIDDAGPROGRAMMA
13.35 Eerste ronde parallelsessies 1 t/m 11 (waarbij de sessies 1 en 2 doorlopen in de tweede ronde)  
1.  Kosten en baten in de bedrijfsgezondheidszorg (max. 20 deelnemers)
Prof. dr. Allard van der Beek, hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid, en afdelingshoofd Sociale Geneeskunde, VUmc, Amsterdam
Toelichting: Als de bedrijfsarts een business case moet aanleveren bij een advies om een preventief project uit te voeren of een interventie in te zetten bij een verzuimende werknemer, dan volgt vaak een sommetje ‘achter op een sigarendoos’. Dat kan beter! Deze verdiepende workshop geeft een kort overzicht van wetenschappelijke methoden, toegelicht met aansprekende praktijkvoorbeelden.
Take-home message(s): - Bepaling van kosten en baten in de bedrijfsgezondheidszorg lukt niet op een sigarendoos; - Elke economische analyse begint met vragen als: Wie betaalt en wie wordt er beter van?, Vanuit welk perspectief rekenen we?, Wat is de tijdshorizon?, en Wie zijn stakeholders?; - Interventies door de bedrijfsarts gericht op snellere werkhervatting zijn kosten-effectief.
2.  Middelenmisbruik: (on)mogelijkheden voor diagnostiek, testen en monitoren in bedrijfsgeneeskundige praktijk (max. 20 deelnemers)
Drs. Jan Willem Peterse, psychiater, WPEX, QS Gezondheidsmanagement, SoberCare, BRK, ADHDcentraal, Amersfoort
Toelichting: Middelenmisbruik onder werknemers leidt tot veel verzuim en minder productiviteit, maar wordt in de regel moeilijk herkend. Onder werkgevers en bedrijfsartsen groeit het besef dat hier meer aan moet worden gedaan. Hoe kan vroegsignalering van middelenproblemen worden vormgegeven? Wanneer zet u specialistische diagnostiek in? Mag de bedrijfsarts testen uitvoeren bij werknemers? Kan monitoring van abstinentie bij werknemers van toegevoegde waarde zijn? e medische en juridische aspecten van dit vraagstuk komen uitgebreid aan bod waarbij er ook ruimte zal zijn voor uw casuïstiek.
Take-home message(s): Middelenmisbruik op de werkvloer is een groot maar geen onoplosbaar probleem. Er zijn voldoende mogelijkheden voor bedrijfsartsen om problemen bij werknemers snel en adequaat te signaleren en diagnosticeren. Er staan u in medisch-juridische zin geen onoverkomelijke zaken in de weg om testen uit te voeren en door monitoring werknemers sneller en veilig te re-integreren naar werk.
3.  De verpleegkundige specialist binnen de arbeids-gerelateerde zorg
Marijke Roseboom MSc en Petra Jonker MSc, beiden verpleegkundig specialist preventieve zorg, V&VN Arboverpleegkundigen, Utrecht en Mathilde Melis, bedrijfsarts, Medi M. Kwadraat, Vreeland
Toelichting: Binnen veel andere velden in de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en de jeugdgezondheidszorg is taakherschikking in de afgelopen 15 jaar succesvol geïmplementeerd. Vast staat dat het aantal bedrijfsartsen in Nederland de komende jaren sterk zal afnemen. Het herschikken van taken tussen bedrijfsartsen en arboverpleegkundigen/verpleegkundig specialisten binnen de arbeidsgerelateerde zorg lijkt dan ook voor de hand te liggen. Hoe kan dit vorm krijgen en zit het met de verantwoordelijkheidsverdeling?
Take-home message(s): Artsen en verpleegkundigen zijn complementair aan elkaar, een goede afstemming van taak- en verantwoordelijkheidsverdeling komt samenwerking binnen, en de kwaliteit van de bedrijfsgezondheidszorg ten goede.
4.  Zorgstandaard aanpassingsstoornis (incl. overspanning/burn-out)
Drs. Martijn Sijbom, huisarts, Nederlands Huisartsen Genootschap, Utrecht en San Oeij, bedrijfsarts, Arbo Unie, Rotterdam
Toelichting: In de nieuwe zorgstandaard aanpassingsstoornis (incl. overspanning/burn-out) komt het thema werk veelvuldig aan bod, zowel als oorzaak maar ook als een onderdeel van de begeleiding/behandeling. In deze workshop leert u meer over de diagnostiek en behandeling van deze aandoeningen aan de hand van een interactieve werkvorm.
Take-home message(s): Aanpassingsstoornissen, overspanning en burn-out goed zijn te behandelen door de bedrijfsarts.
5.  Mediprudentie: nut of noodzaak
Rob Mohanlal, landelijk adviseur verzekeringsarts, Centraal Expertise Centrum, Medisch adviesbureau, Leiderdorp
Toelichting: In deze workshop maakt de deelnemer kennis met de ontwikkeling van Mediprudentie (MP). Zij worden aan de hand van casuïstiek uitgedaagd om mee te doen aan deze methodiek. Het doel is om MP onderdeel te laten worden van het kwaliteitssysteem
Take-home message(s): MIndshift: Kan MP helpen om meer evidence in het bedrijfsgeneeskundig handelen te integreren?
6.  Partnergeweld: signaleren en bespreekbaar maken (presentatie niet beschikbaar)
Em. prof. dr. Toine Lagro-Janssen, docent en hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschap en hoofd Centrum Seksueel en Familiaal Geweld, Radboudumc, Nijmegen
Toelichting: Wat doet u als hulpverlener bij een vermoeden van partnergeweld? Maakt u het geweld bespreekbaar en wat doet u als het eenmaal boven tafel is gekomen? In deze workshop krijgt u kennis aangereikt over het vóórkomen, verborgen signalen en de gevolgen van partnergeweld. Tevens leert u hoe u dit op een goede manier bespreekbaar kunt maken.
7.  Aan de slag met kanker
Drs. Desiree Dona, klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, bedrijfsarts, Radboudumc, Nijmegen en drs.Thea Brouwer, patiëntvertegenwoordiger, GZ-psycholoog np, Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten-organisaties, Arnhem
Toelichting: Centraal staat de (actieve) rol die de bedrijfsarts kan spelen om samen met de werknemer met kanker de kansen op een succesvolle reintegratie te vergroten. Dit gebeurt aan de hand van de onderwerpen van de NVAB-richtlijn Kanker en werk: werkhervatting, vermoeidheid, psychische klachten, cognitieve klachten en evaluatie/terugvalpreventie. 
Take-home message(s): Gerichte diagnostiek van en kennis over risicofactoren beperken verzuim en instroom in uitkeringen /arbeids-ongeschiktheidsregelingen en verhogen de kwaliteit van het leven van de werkende met kanker.
8.  Visitatie 2.0
Drs. Gertjan Beens, bedrijfsarts HumanCapitalCare, Enschede en voorzitter Commissie Visitatie Bedrijfsartsen NVAB, Utrecht en drs. Jacqueline Gerritsen, projectleider Visitatie, Kwaliteitsbureau NVAB, Utrecht
Toelichting: In 2016 heeft de Commissie Visitatie Bedrijfsartsen, op basis van alle ervaringen en van inzichten uit de wetenschappelijke literatuur, het visitatiemodel vernieuwd en verrijkt. Meer dan voorheen zal reflectie op de eigen beroepsuitoefening, als middel tot kwaliteitsverbetering, centraal komen te staan. Tijdens deze workshop zal het vernieuwde visitatiemodel worden toegelicht en kunnen deelnemers praktisch kennismaken met de nieuwe manier van werken.
Take-home message(s): Visitatie heeft als doel om het professioneel functioneren te bevorderen door de reflectie op de eigen beroepsuitoefening te verbreden en te verdiepen. Reflecteren is doorgronden wát je doet en waarom je dingen doet, om vervolgens de vraag te beantwoorden of je daar verbetering in aan zou kunnen en willen brengen.
9.  Minder armheffing en meer krachttraining ter preventie van schouderaandoeningen
Dr. Henk van der Molen, hoofd Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, AMC, UvA, Amsterdam en dr. Paul Kuijer, beroepsziekten consulent bewegingsapparaat, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, UvA, Amsterdam
Toelichting: Een schouderaandoening is een beroepsziekte als deze in overwegende mate is veroorzaakt door belastende factoren in het werk. Om welke fysieke factoren gaat het dan? En spelen ook psychosociale factoren een rol? Welke werkzame preventieve maatregelen kan ik aanbevelen? Na deze workshop met interactie en casuïstiek bent u helemaal op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten die voor u als bedrijfsarts van belang zijn voor werkgerelateerde diagnostiek en preventie van schouderaandoeningen.
Take-home message(s): Minder armheffing en meer krachttraining ter preventie van schouderaandoeningen.
10.  Workshop infectieziekten
Drs. Danielle Visser, bedrijfsarts, werkgroep Infectieziekten en Arbeid NVAB, Zorg van de Zaak, ECO&P Bedrijfszorg, Voorburg
Toelichting: Doelgroep: Bedrijfsartsen die graag meer willen weten over eenvoudige hulpmiddelen bij aanpak infectieziekten in bedrijfsartsenpraktijk. Deze workshop is met nadruk niet bedoeld voor bedrijfsartsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten.Informatie: Als bedrijfsarts wordt je met enige regelmaat geconfronteerd met (vragen over) medewerkers met infectieziekten of risico’s voor een bedrijf t.a.v. infectieziekten, maar help, wat moet je daarmee en hoe doe je dat in je volle agenda? In deze workshop krijg je inzicht in de infectieziekte die op dat moment in de aandacht staat, manieren om voor je eigen bedrijven op een eenvoudige manier inzicht te krijgen in risico’s op infectieziekten en hulpbronnen bij aanpak bij werkgerelateerde maar ook werkrelevante infectieziekten.
Take-home message(s): In deze workshop krijg je inzicht in de infectieziekte die op dat moment in de aandacht staat, manieren om voor je eigen bedrijven op een eenvoudige manier inzicht te krijgen in risico’s op infectieziekten en hulpbronnen bij aanpak bij werkgerelateerde maar ook werkrelevante infectieziekten.
11.  AIOS netwerk “De Jonge Bedrijfsarts”. Bouw aan je toekomst! (alleen eerste ronde)
Paul Clarijs, Rick Van Steenkiste en Lianne Schouten, allen AIOS Bedrijfsgeneeskunde
Toelichting: Een denktanksessie georganiseerd door “De Jonge Bedrijfsarts” waarin alle AIOS worden uitgenodigd om te sparren over verschillende thema’s binnen de bedrijfsgeneeskunde. Ontmoet je opleidingsgenoten uit het hele land en ervaar wat het je oplevert om ideeën en ervaringen uit te wisselen, je blik te verruimen en wat De Jonge Bedrijfsarts nog meer kan betekenen voor AIOS Bedrijfsgeneeskunde.
Take-home message(s): Het ontmoeten van andere AIOS is leuk, leerzaam en goed voor je netwerk. Een breed gedragen netwerk voor AIOS levert op dat AIOS ervaringen kunnen delen, een aanspreekpunt hebben en gezamenlijke ideeën en visie uit kunnen dragen voor de toekomst van ons vak.
14.50 Tweede ronde parallelsessies 3 t/m 10  
15.55
Posterpresentaties over wetenschappelijk onderzoek
Onderzoekers van diverse onderzoeksinstituten

De abstracts, die de basis vormen voor de posterpresentaties, zijn gebundeld in dit Book of Abstracts

 
15.55 Pauze, koffie/thee/fris, informatiemarkt  
16.25 S.O.S. Bedrijfsarts?!
Kees van Vliet, bedrijfsarts, directeur NVAB
Toelichting: Nieuwe wet- en regelgeving en maatschappelijke ontwikkelingen verhogen de vraag  naar advisering, begeleiding en behandeling door bedrijfsartsen. Er wordt een overzicht gegeven van de activiteiten van de NVAB om bedrijfsartsen te ondersteunen in hun beroepsuitoefening. 
Tijdens deze presentatie zal de testversie van de NVAB-richtlijn kanker en werk worden aangeboden aan drs. Thea Brouwer van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten-organisaties.
17.00 Innovatie, technologie en empowerment: welke rol pakt de bedrijfsarts? (presentatie - nog - niet beschikbaar)
Lucien Engelen, directeur Radboudumc REshape Center for Innovation, Nijmegen
Toelichting: Hoe gaat de zorg er straks uitzien en welke rol kunnen bedrijfsartsen daarin pakken? Lucien Engelen van het REshape Center (Radboudumc) zal u meenemen in de wereld van nieuwe zorgconcepten, ehealth, nieuwe businessmodellen en nieuwe spelers.

Foto: Govert de Roos

17.35 Afsluiting
door de dagvoozitter
 
17.45 Borrel Afmelden bij congresbalie
FEESTAVOND KOERS VERLEGGEN 2.0  
18.30 Vertrek per bus (of eigen vervoer) naar het Nederlands Openluchtmuseum
van Europa naar Zuid-Amerika
Na een rondleiding over typisch Nederlandse bodem reizen we af naar het temperamentvolle continent Zuid-Amerika, om zo ieders horizon te verbreden
 
23.30 Sluiting feestavond, vertrek per bus terug naar Papendal