Kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’ over relatie alcohol en kanker

03 juli 2023

Vandaag start de campagne Op je gezondheid, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding, samen met Gezonde Generatie. KWF (bron): "Uit vandaag gepubliceerd onderzoek (1) blijkt dat Nederlanders vaak niet weten hoe ongezond alcohol eigenlijk is. We associëren alcohol vooral met gezelligheid (54%) en minder met iets wat ongezond voor je is (27%). We denken vooral dat in 1 keer heel veel drinken slecht is. Maar we realiseren ons niet dat de kans op bepaalde vormen van kanker al groter wordt als je 1 glas alcohol per dag drinkt. Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding starten daarom in het kader van de Gezonde Generatie een kenniscampagne over de relatie tussen alcohol en kanker. Het doel van de campagne Op je gezondheid? is kennis delen en bewustwording creëren: het drinken van alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker. 

(1) bekijk het factsheet 'Hoe denkt Nederland over alcohol?'

Lees meer over de campagne 'Op je gezondheid', gezondegeneratie.nl 

Vroegsignalering alcoholproblematiek

De NVAB is partner in het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA)* en verantwoordelijk voor een project dat zich richt op de werkvloer. Binnen dit project is onder meer de ADM-toolbox ontwikkeld, te vinden via herkenalcoholproblematiek.nl. Dat is hard nodig, want alcoholproblematiek wordt vaak te laat opgemerkt, waardoor het moeilijker is het op te lossen of meer schade te voorkomen. Uit het onderzoek 'Hoe denkt Nederland over alcohol' blijkt dat er nog onvoldoende kennis is bij veel mensen over hoe schadelijk alcohol is. Veel mensen denken vooral dat veel drinken in één keer ongezond is, maar ook elke dag een glas is riskant. Liefst 20% van de respondenten denkt echter dat dit gezond is. En hoewel 64% alcohol als risicoproduct ziet, denkt men dan vooral aan korte termijn issues en minder aan lange termijn gezondheidsrisico’s. Als bedrijfsarts kun je helpen de kennis over alcohol te delen en toe te lichten.

Toolbox ADM-beleid

Training ADM-beleid

Des te belangrijker er in je spreekuur naar te vragen of je klantorganisatie te helpen bij het formuleren van goed ADM-beleid. Tips en praktische handvatten vind je op www.herkenalcoholproblematiek.nl.

Wil je gerichter aan de slag? Volg dan de Training ADM-beleid voor vroegsignalering alcoholproblematiek op de werkvloer op 16 november a.s. bij het Trimbos-instituut. Deelnemers aan eerdere edities zeiden onder meer:

  • "Geeft goede basis om verder met ADM-beleid aan de gang te gaan"
  • "Deze training is een aanrader in de huidige tijd waar we ons als bedrijfsarts veel meer willen bezig houden met preventie. Je krijgt praktische tips en informatie die direct toepasbaar zijn in de praktijk!"
  • "Het was een productieve dag, waarin ik echt weer wat heb kunnen leren, wat ik kan gebruiken in de praktijk. Met name het oefenen en uitproberen van een pitch was ook heel leerzaam." 

Meer informatie en aanmelden via trimbos.nl

Zie ook