NVAB publiceert herziene richtlijn Zwangerschap, Postpartumperiode en Werk

5 februari 2018

De richtlijn Zwangerschap, Postpartumperiode en Werk is een begeleidingsrichtlijn voor het bedrijfsgeneeskundig handelen in de spreekkamer van de bedrijfsarts, met expliciete aandacht voor arbocuratieve samenwerking. De bedrijfsarts past de richtlijn toe in geval van klachten of complicaties bij zwangere werkenden en bij moeders die na het bevallingsverlof weer aan het werk gaan.

Preventief consult door de bedrijfsarts
Preventie kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van de gezondheid van zwangere werkenden en van hun (ongeboren) kind. In de eerste versie van de richtlijn (2007) werd het preventief consult door de bedrijfsarts geïntroduceerd. In de nu herziene richtlijn krijgt dat consult een centralere rol. Tijdige aanpassingen in het werk, bijvoorbeeld vermindering van uren, verlichting van taken of vervangend werk, kunnen ziekteverzuim tijdens de zwangerschap voorkomen.
 
Preventief organisatieadvies door de bedrijfsarts 
Ook biedt de richtlijn bedrijfsartsen een concreet handvat bij het vertalen van risicofactoren naar een preventief organisatiegericht beleidsadvies aan werkgevers. Voorlichting en preventief beleid zullen leiden tot gezondheidswinst: bij zowel de zwangere zelf als het (ongeboren) kind. Dit leidt tot minder verzuim bij werknemers - zowel tijdens de zwangerschap als in de postpartumperiode - en minder afwijkingen bij zowel de zwangere zelf als het kind (o.a. laag geboortegewicht of vroeggeboorte).
 
Lees meer: